onsdag, juli 21, 2010

Etisk vård eller skyddad verkstad

Igår besökte Sofia Nyhetsmorgon för att diskutera självskadebeteende bland unga (se inslaget här). I dag diskuterade hon vården för de med svårast problematik i P1-morgon tillsammans med Ingmarie Wieselgren från SKL (lyssna här). Idag handlade det om att de tjejer som vårdas på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall åter vårdas tillsammans med de dömda patienterna. Varför det blivit en "nyhet" nu är dock ett smärre mysterium eftersom avdelningen där tjejerna vårdades separat luckrades stängdes redan i mars. Sedan dess har de alltså vårdats integrerat. Sundsvalls Tidning skriver om det idag och, föga förvånande, trillar de beska kommentarerna in. Uppenbart är att om man fastnar i ett självskadebeteende och skickas iväg till rättspsyk blir man per automatik en otillräknelig och manipulativ jävel och förlorar lika snabbt sina mänskliga rättigheter. I alla fall om kommentatorerna till artikeln får bestämma:

"Dax att sluta lyssna på dessa tjejer som av en eller annan anledning mår psykiskt dåligt, och lita på att kunning personal med kunninga läkare gör ett bra jobb."
Majjan
"lämna vården och specifika vårdfrågor behandlingsfrågor till professionen och inte till den för tillfället rådande politiska majoriteten.(då har vi snart Sovjetstaten eller Nazityskland här...)"
Landstingsanställd
"Vård är vård. Så överlåt det till dem som kan. Det var exakt detta som många varnade för innan man införde "självskadeavdelningen" och nu ser vi ju resultatet. Samma sak var det med tvångs-handskarna, där bältningarna ökade med flera hundra procent.
Som sagt, överlåt vården till dem som kan den bäst."
AE
Några saker är slående. Först och främst är tilltron till läkare skrämmande, något jag skrivit om tidigare. Sätt en överläkare i den ena vågskålen och en psykiatrisk patient i den andra, och det ska till ett smärre mirakel för att patienten ska få rätt. Patienterna manipulerar och ljuger, läkarna är goda och kloka - den klassiska kampen mellan ondskan och godheten. Därtill kommer försvaret för handlingar som tveklöst är kriminella (tex. bruket av tvångshandskar), men som accepteras eftersom läkarna säger sig genomfört dem med gott syfte. Tre av de hittills fem anmälda läkare där HSAN fattat beslut har tilldelats en varning för sitt agerande i ett patientfall på kliniken. En varning är den allvarligaste påföljd HSAN kan utdela när patienten själv anmäler vården. Socialstyrelsen har kritiserat kliniken upprepade gånger det senaste året med allt skarpare ton. Så kan det verkligen vara okej att använda tortyrmetoder och komma undan med att säga att det var för patientens bästa? Vilket samhälle får vi då? Helgar ändamålen verkligen alltid medlen och hur ska vi då veta när det är okej att bryta mot lagen och när det inte är det? Och om det nu i vissa fall är okej att bryta mot lagen - vad har vi då lagar till?

Överhuvudtaget verkar det finnas en stor ovilja inom sjukvården att alls låta sig granskas av juridiken. Argument som de signaturerna Majjan och Landstingsanställd lyfter är allt för vanliga: låt läkarna vara läkare och lämna juristerna utanför. Jurister har ju ingen sjukvårdsutbildning, så hur ska de då kunna granska sjukvården? Samtidigt visar ny forskning att var tredje läkare inte skulle anmäla en inkompetent kollega. För att en så skyddad verkstad ska vara försvarbar krävs att läkarna är ofelbara. Den dagen är, tack och lov, ännu inte här.

/ Innie
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Media exempelvis här, här och här.

11 kommentarer:

Karin Öhagen och Angelica Karlsson sa...

Tack för ett bra inlägg, som alltid. Anledningen till att media tar upp rättspsyksfrågan nu kallas för sommartorka. Tyvärr kommer inte frågan högre upp i prioriteringen än så.

Jag har inte varit så insatt i HSAN-debatten som du, men när jag läser det du skriver nu så blir problemen med läkarnas nästintill "allsmäktighet" skrämmande. Självklart ska vårdpersonal kunna granskas precis som andra (ex politiker, journalister, lärare etc).

Kramar

Emelie sa...

Det här var så bra skrivet att det var värt en länk från min blogg! Du är bra som hela tiden fortsätter kämpa och uppmärksamma. Kramen till dig! :)

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med Emelie, detta ska länkas ifrån mig! du är så bra Inne som skriver om sådant här, du skriver det så bra, inte tråkigt liksom utan "lätt" fast ändå med substans & djup :) som får en att verkligen tänka till! (Önskar bara att fler än oss, vi som känner till dessa ämnen börjar läsa och fatta hur det FAKTISKT ligger till)

Thérèse Eriksson sa...

Angelica K: Jo, det är väl så, men det kändes ändå märkligt ;-)
Och ja, självklart måste yrkesutövare, oavsett profession, kunna granskas både oberoende och ingående. Dels för att upptäcka och kunna förebygga de misstag som inträffar, men också för att upptäcka de personer som faktiskt inte är lämpliga att verka som läkare/lärare/journalist/ssk/etc. Att lita till den egna yrkeskårens skvallerbenägenhet känns inte direkt säkert ...
Stora kramar till dej!

Emelie: Vad roligt - nu blir jag glad!

Tack och kram!

S: Tack så jättemycket för din kommentar, S! Ibland känner jag liksom att jag kör fast i det jag skriver om, vilket är en av anledningarna till att texter som denna mer sällan dyker upp här på bloggen. Men det glädjer mej att du uppskattar den, och att du dessutom ser den som lättläst trots statistik och lagar tar jag som ett gott betyg! :-)

Anonym sa...

Inte att förglömma (ang. sista stycket) att läkarförbundets etiska råd beslutat om en etisk princip som innebär att kollegorna bör undvika att kritisera varandra... (!)

bflmamman sa...

Alltså, det är ju så att man kan grina för mindre.

Men det är som sagt inga nyheter... Det finns ju anledning till att jag och många borderlineare med mig skyr vården och inte hyser någon tilltro till begreppet "söka hjälp".

Kram!

Cecilia N sa...

Jag träffade häromdagen en kvinna som mått dåligt i sisådär 25 år och som skadar sig själv.

Nånstans är det fel på den vård som tillhandahålls när hon inte kan sluta efter så lång tid.

Eller är det som med MS (som jag såg om på tv): man ska ha tur att höra till rätt landsting?

Anonym sa...

Som överallt annars så finns bra och dålig personal. Det är dock slående hur personal med unken mänkosyn verkar få hållas inom vården. Är det i ledarskap som det brister? Är friheten för stor?

Kerstin Beckman sa...

En motvikt mot Sundsvall; 2 PIVA i Kalmar fick tidigare i vår pris för sitt arbete för att minska tvångsåtgärder, bland annat genom att involvera patienter mycket mer:

http://www.ltkalmar.se/lttemplates/PressReleasePage____18513.aspx

Det var ett tag sen de fick priset, men jag tycker att det är ett så trevligt exempel. Och jag hoppas att metoderna kan sprida sig över landet, även om Sundsvall inte verkar mottagliga för något.

Thérèse Eriksson sa...

Kerstin Beckman: Det var verkligen ett jättebra projekt - jag bloggade om det när beskedet kom!
http://tankestormar.blogspot.com/2010/05/guldskalpellen-2010-goda-forebilder.html

Thérèse Eriksson sa...

Anonym: Jag har inte själv läst deras etiska kod, bara hört just det du påtalar refereras, men det låter verkligen inte sunt!

Bflmamman: Nej, det må så vara att det inte är någon nyhet, men likt förbaskat är det tragiskt!

Cecilia N: Jag kan bara hålla med dej - det är något som saknas i vården, alldeles uppenbart. Sen skiljer det sig även mellan landsting, men tyvärr är min uppfattning att även de allra bästa platser har oacceptabla brister.

Anonym: Det är viktigt det du skriver, tyvärr har jag inget bra svar. För visst finns det människor som hamnat fel i alla yrkesgrupper, kanske är de inte fler i sjukvården, kanske blir effekten av deras felplacering bara tydligare här?