tisdag, december 28, 2010

"Panodil-piger" eller Panodil-folket?

Igår skrev jag om Svenska dagbladets granskning av vad som skett sedan apoteksmonopolet avskaffades för ett år sedan, och hur antalet självmordsförsök och förgiftningar med receptfria läkemedel fördubblats. Idag hakar norska Aftenposten på med en norsk uppföljning. I Norge blev det år 2004 tillåtet att sälja receptfria läkemedel som Panodil och Alvedon på bensinmackar och i mattaffärer, och sedan dess har antalet förgiftningar med dessa preparat med än fördubblats. Antalet allvarliga förgiftningar har tredubblats. Sedan 2005 orsakar paracetalmol var fjärde allvarlig överdos i Norge, och sex personer har dött varje år till följd av paracetamolförgiftning (år 2003-2008). I Norge precis som i Danmark är de unga flickorna i klar majoritet - i Danmark har de dessutom fått ett namn: Panodil-piger.

Samtidigt skriver Aftenposten att bruket av paracetamol till barn har fördubblats över tjugo års tid (tex. de sorter som säljs i lägre doser eller i flytande form). Forskarna talar om en "feberskräck" bland föräldrarna; så snart ett barn får feber så ger man idag paracetamol, något som man tidigare var mer restriktiv med. Svenska dagbladet har inte undersökt den delen av förbrukningen, däremot skriver de idag om hur tonårstjejer knaprar panodil i princip som smågodis. SvD har gjort en enkätundersökning bland 1040 killar och tjejer i åldern 14 till 16 år. Nästan var sjätte tonårstjej svarade att hon åt receptfria värktabletter varje dag, eller flera dagar i veckan. Knappt var tionde kille åt lika mycket smärtstillande. Orsakerna till tablettkosumtionen var främst huvudvärk, mensvärk eller annan smärta, men bland svaren fanns också medicinering mot helt andra problem. Någon hade svarat att de tog smärtstillande ”När jag är på dåligt humör eller ledsen” eller ”Vid sömnproblem” och vid ”övervikt”.

Viktigt att komma ihåg är att inte bara en akut överdos av tabletter är farlig, det är också en mycket lägre överkonsumtion men under lång tid. Panodil är ett läkemedel, men tycks ha förlorat all respekt hos konsumenterna. Om svenska föräldrar precis som de norska, har blivit mer benägna att medicinera sina barn är det kanske inte så underligt att barnen när de växer upp själva fortsätter att medicinera. Så frågan är kanske egentligen: talar vi om Panodil-piger eller Panodil-folket?

Och i Panodil-folkets land så måste det ju vara oerhört lämpligt att tillgängligheten till just dessa preparat har ökat radikalt. Eller?

/ Innie
Gårdagens inlägg
Mer i norska media: Smp, Aftenposten, DT, Fremover
Mer i svenska media: SvD1, SvD1, DN, Nyhetskanalen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Medicinrättsbloggen sa...

Jag läste en blogg skriven av en sjuksköterska, som berättade om "Alvedonflickorna" som de brukade få in sisådär en gång i veckan. Hemskt.

Lisa sa...

Det ligger nog en hel del i Panodilfolket. Dels föräldrar som i ängslig välmening curlar sönder sina barn från början genom att vara så rädda för lite feber (som ju är en helt naturlig reaktion när kroppen läker ut en infektion) att de medicinerar sina barn, dels unga ffa kvinnor som övermedicinerar smärtstillande mot… allt. Jag förstår inte riktigt hur man tänker när man tar paracetamol mot övervikt, sömnproblem eller ångest, för det är inte direkt som om de centralstimulerande effekterna är stora, men min gissning är att grupptryck förstärker placeboeffekten.

En sak som sällan nämns i sammanhanget är riskerna med paracetamol + alkohol. Och jag vore inte förvånad om ganska många av dem som tar paracetamol mot livssmärta även självmedicinerar med alkohol. Användargrupperna överlappar något. Jag har en tidigare behandlingsväninna som förstört sin lever rejält med just den kombinationen. Många tänker nog inte på att vad man kan behöva leva med skadorna från en intox resten av livet. Där behövs det mycket mer information!

Anonym sa...

Bruket av Alvedon, Panodil och Bamyl och andra läkemedel som innehållar paracetamol har underblåsts av apoteken i många år! Jag har hårdnackat använt Magnecyl och Aspirin i alla år trots en lång föreläsning av apotekspersonalen!
Tar nan för mycket av de sistnämnda känns det i magen, men hellre det än att levern packar ihop utan att man först märker det!

Ta aldrig Alvedon mot baksmälla!!!

Thérèse Eriksson sa...

Sofia Å: Visst är det hemskt!

Lisa: Jag förstår inte heller vad som får folk att ta paracetamol mot annat än värk, men de gissningar du ger dig på låter inte orimliga. Och nej, de allra flesta känner sannolikt inte till riskerna med alkohol och paracetamol. Egentligen tror jag inte särskilt många känner till riskerna med paracetamol över huvud taget - receptfritt tycks i mångas ögon vara det samma som ofarliga sockerpiller.

Anonym: Det är ju ett val man själv får göra, det viktigaste är nog att vara trygg med de läkemedel man stoppar i sig - så länge de är terapeutiskt motiverade. För visst håller jag med dig, paracetamolens sena tecken på överdos är ju mycket skrämmande. Dock känns det viktigt att påminna att det så länge man använder tabletter som Alvedon och Panodil som föreskrivet, fortfarande handlar om relativt "snälla" läkemedel.

Frida sa...

Hej Innie!
Jag har också funderat mycket på det här, i synerhet då man ser det lager av receptfria läkemedel som (tjej)kompisarna har i väskan. Det verkar som om de har ett piller för varje obehag och medicerar, precis som du säger, utan att tänka på konsekvenserna. Jag tror att åsikterna skiljer sig mycket mellan olika ålderskategorier, har en morfar som liknar alvedon med knark tillexempel. Det tycker jag är att ta i men håller absolut med om att man ska använda läkemedel med försiktighet, om inte annat för att kroppen ska få en chans att läka av sig själv. Viktigt också att undersöka varför man har återkommande huvudvärk, exempelvis, innan man dämpar smärtan med piller. Om vi inte ännu är Panodil-folket så är det i alla fall Panodil-generationen som växer fram nu..

Anonym sa...

ang. paracetamol vs acetylsalicylsyra, så dök det ju upp en långtidsstudie för inte så länge sedan. Det visade sig att de som gick på lågdoser av acetylsalicylsyra hade kraftigt reducerad risk att dö, inte bara i hjärt och kärl men också i en rad cancerformer. Risken att dö tror jag var typ 30 procent lägre i den långtidsbehandlade gruppen. Alltså trots grundsjkudom som krävde behandling. Tror jag skippar alvedonen i framtiden...