tisdag, december 13, 2011

Tio goda handlingar rättfärdigar inte en ond

När man pratar om den vård som kvinnor med självskadebeteende får inom rättspsykiatrin händer det att någon tycker kritiken är för massiv. Kommentarer som "Allt är inte dåligt" eller "Men det finns bra saker inom rättspsykiatrin också" eller "De jobbar faktiskt med DBT" är inte helt ovanliga. 

Jag har inte mandat att säga att all vård som kvinnorna fått inom rättspsykiatrin har varit dålig. Det är upp till kvinnorna själv att bedöma. Majoriteten av dem jag har varit i kontakt med har visserligen beskrivit vården på rättspsyk i uteslutande negativa ordalag, men ett fåtal har ändå lyft fram både positiva och negativa faktorer. Bland de positiva inslagen har tiden varit återkommande - inom allmänpsykiatrin är vårdtiderna korta och pressen på utskrivning hög, medan det i rättspsykiatrin i högre grad finns ett långsiktigt vårdperspektiv. Rättspsykiatrin har dessutom generellt sett mer resurser att erbjuda aktiviteter (som musik, teater, matlagning eller hobbyverksamhet) och samtalsterapi, medan man inom allmänpsykiatrin i högre grad använder sig uteslutande av läkemedelsbehandling. 

Min avsikt har aldrig varit att ta ifrån kvinnorna sina positiva upplevelser av vården inom rättspsykiatrin. De har självklart rätt till sina känslor, sina upplevelser och sina erfarenheter. Min avsikt har heller aldrig varit att enträget hävda att all vård inom rättspykiatrin är dålig. Men! Det är viktigt att komma ihåg att oavsett hur bra den övriga vården är har varit, kan den aldrig, aldrig någonsin ursäkta den olagliga vården.  Psykologer eller DBT kan aldrig gottgöra tre dygn i en isoleringsskäl, och musikterapi eller filmkvällar kan aldrig kompensera för två veckor med tvångshandskar. Aldrig! Föreställ dig en man som misshandlar sin hustru på kvällen och dagen därpå köper henne dyra smycken, designade kläder och vackra blommor. Skulle du verkligen säga att misshandeln kvällen före ursäktats med hans ekonomiskt dyrbara gåvor? 

Förhoppningsvis inte. 

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: