onsdag, mars 07, 2012

Att bidra (kunskapssatsning om självskadebeteende)

I höstas skrev jag om att Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ska satsa på att utveckla kunskapen om och vården av unga med självskadebeteende. Allt fler, speciellt unga tjejer och kvinnor, vårdas för att de har ett självskadebeteende. Vid en inventering som SKL gjorde 2009 upptäckte man dessutom att just patienter med självskadebeteende var svåra att ge bra vård och att de var särskilt utsatta för tvångsvård och tvångsåtgärder. Det övergripande målet med satsningen är att minska antalet unga med självskadebeteende, och ett delmål är att minska antalet unga i slutenvården och antalet tvångsåtgärder bland unga kvinnor. 

13 miljoner kronor är avsatta för projektet och den första delrapporten ska vara inlämnad i höst. Region Skåne har fått ett nationellt ansvar att vara sammankallande i arbetet och dessutom att genomföra en förstudie som ska  sammanställa den kunskap som finns idag om självskadebeteende. Det riktigt fina är att jag och Sofia kommer att vara en del av gruppen som genomför förstudien, och det är vår uppgift att undersöka patienternas erfarenheter av vård och bemötande av självskadebeteende! Det gläder mig att man valt att inkludera patienternas röster, särskilt som kunskaps- och forskningsläget fortfarande är så skralt. Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget eftersom det verkligen ger en reell möjlighet att påverka och bidra till vården av självskadebeteende. I slutet av sommaren ska vi vara klara. 

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Becca sa...

Vad roligt att ni får vara med!
Det känns alltid bättre med sådana utredningar om det finns människor med som har olika erfarenheter av det som utreds. Hoppas de lyssnar på er också.

Hanna sa...

Grymt! Heja, heja!

Thérèse Eriksson sa...

Becca: Vi tycker så klart också det är jätteroligt. Vi kommer självständigt att genomföra en undersökning och skriva ett kapitel i studien. Det gör det svårt att lyssna ;-)

Hanna: TACK!

Emelie sa...

Grymt! Lite lön för mödan, kanske? Även om det är i form av mer möda. ;)

Thérèse Eriksson sa...

Emelie: Verkligen, i dubbel bemärkelse. Och det är en möda jag kan ta ;-)

Grymt snygg presentationsbild förresten - älskar din frisyr!

Johanna sa...

Så himla bra! Snyggt jobbat!