tisdag, februari 07, 2012

Sjukt jobbigt!

Idag släpps BRIS-rapporten 2012. Samtidigt drar Aftonbladet igång ”Sjukt jobbigt” - en nyhetsblogg om varför tonårstjejer mår så dåligt.

I BRIS-rapporten finns lättillgänglig, men skrämmande, statistik kring tjejers ohälsa. 87 procent av som tar kontakt med BRIS på grund av självskadebeteende, självmord-/självmordstankar, ätstörningar eller annan psykisk ohälsa är tjejer. 87 procent. Var fjärde mail och var fjärde chatkontakt som tas med BRIS handlar om någon form av psykisk ohälsa. Sammanlagt står alla samtal, mail och chattar som handlar om psykisk ohälsa för 17,5 procent av alla kontakter med BRIS.

I rapporten kan vi läsa om Karin Johansson som är utredare på BRIS. Hon menar att många barn inte kunnat berätta hur de mår, och därför inte heller fått den hjälp de behöver. En av de framträdande orsakerna är känslor av skuld och skam. 
 ”– Det är oerhört svårt att prata om sådant man skäms över. Många känner inte bara skuld och skam över det de råkat ut för, utan även över att de mår så dåligt. Skam och skuldkänslorna stänger dörren mellan deras inre och omvärlden och det är särskilt framträdande hos barn som utsatts för mycket traumatiska händelser, som sexuella övergrepp, säger Karin Johansson.”
Kanske är det en av anledningarna till att majoriteten av kontakterna gällande psykisk ohälsa tas via antingen chat eller e-post. Kanske är den tröskeln något lägre att ta sig över, än den att lyfta luren och prata med någon.  Kanske är också det en av förklaringarna till att en så stor majoritet av alla barn som kontaktar BRIS är tjejer. Kanske är det faktiskt svårare för killar än för tjejer att kravla sig över den där tröskeln av skuld och skam och be om hjälp. Även om de flesta studier jag läst är överens om att unga tjejer mår sämre än unga killar, tror jag inte att BRIS kontaktsiffror speglar verkligheten: att det är så många fler tjejer än killar som mår dåligt. Det finns någon sorts konsensus kring att var tionde person med en ätstörning är man eller kille, men bara tre procent av de kontakter BRIS fått gällande ätstörningar kommer från killar. 

Jag undrar hur många fler larmrapportera av dessa slag vi kommer tvingas ta emot innan någonting faktiskt händer. Det är fortfarande oklart vem som har ansvar för barnen som mår dåligt, något som Socialstyrelsen belyste problemet i en rapport för flera år sedan. Trots det kan det fortfarande bollas runt mellan skola, BUP och vårdcentraler. Det talas så mycket om att barnen är vår framtid, men om vi som är vuxna idag inte på allvar tar tag i och bryr oss om vår framtid kommer den knappast vara särskilt välmående. En bra första början är att stötta BRIS. Då kan de hjälpa barn som mår dålig dygnet runt, och inte bara dem som prickat in sin oro under de telefontider som gäller idag. Klicka här för att ge ditt stöd.

Behöver du själv stöd? Är du 18 år eller yngre kan du kontakta BRIS på olika sätt här, är du förälder kan du vända dig hit. Har du funderingar kring ätstörningar och självskadebeteenden kan du också vända dig till föreningen SHEDO.

/ Thérèse
Media i urval: Aftonbladet 1, 2; Aftonbladet debattSvDDN; Hallandsposten; NT; HD
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Sorry om du redan fått tipset, men fann detta på PS blogg.
http://genusnytt.wordpress.com/2012/02/09/ar-det-verkligen-bara-synd-om-unga-tjejer/

Vet att vi talat om pojkars dåliga mående & det tycks som att dina kollegor i Lund kommit fram till att även ssb är vanligt hos pojkar.

Stor kram från Maria B