tisdag, november 01, 2011

Nytt om självskadebeteende

Under hösten har självskadebeteende och vården av de drabbade patienterna uppmärksammats på olika sätt. I augusti skrev DN ett antal artiklar om tvångsvård och självskadebeteende där de bland annat uppmärksammade Socialstyrelsens statistik som visar att unga kvinnor är den patientgrupp som bältesläggs mest, och problemet med att ingen vill ta ansvar för den här gruppen.

I september inledde föreningen SHEDO något som skulle kunna sägas vara en mediaattack för att informera om självskadebeteende, vilket resulterade i flera personporträtt av föreningens ordförande, Hannah Parnén. Tre av intervjuerna finns här, här och här. Redan i våras sändes ett inslag i P4 Malmöhus som berättade att både patienter och vårdgivare var överens om att vården för självskadebeteende är dålig i Skåne, och att en satsning nu skulle genomföras. Det samarbete som föreningen SHEDO i och med denna satsning tycks ha inlett med miljöpartisten Anders Åkesson, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, har därefter bland annat mynnat ut i en debattartikel i Dagens Medicin och en debattartikel i Sydsvenskan. I oktober rapporterades att vården för personer med självskadebeteende ska bli bättre i Skåne, och att tio miljoner kronor ska satsas på att förbättra kunskapen inom vården.

Idag upptäckte jag dessutom att Socialdepartementet och SKL* har enats om en satsning för att utveckla och samordna insatserna för att minska antalet unga med självskadebeteende. På Regeringens hemsida kan man läsa att syftet med överenskommelsen är:
"att utveckla och samordna kunskap kring unga med risk för, eller med allvarliga självskadebeteenden. Målsättningen är att förebygga självskadebeteenden och skapa ett bättre tidigt omhändertagande genom att skapa en struktur som bättre tillgodoser dessa personers behov av vård.
Det övergripande målet är att antalet unga med självskadebeteende ska minska. Ett delmål är att minska antalet unga i slutenvården och att minska antalet tvångsåtgärder bland unga kvinnor. Projektet ska slutredovisas till Socialdepartementet senast den 1 oktober 2013".
Läs hela sammanfattningen här, och protokollet över överenskommelsen här. Jag tycker självklart det är mycket positivt att regeringen äntligen tar sitt ansvar i frågan och kommer att följa både detta, och region Skånes projekt, med stort intresse. Att ha ambitioner är en sak, och ofta är de en förutsättning för att ett projekt ska bli riktigt bra, men det ska bli väldigt spännande att ta del av hur de konkretiserar sina ambitioner!  Det här är en satsning som behövts under många års tid, så jag hoppas verkligen att de kommer ta sitt uppdrag på största allvar. 

* SKL - Sveriges Kommuner och Landsting
/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: