torsdag, januari 17, 2013

28 procent - Paracetamol

Jag har tidigare skrivit om Paracetamol, den aktiva substansen i receptfria värktabletter som Panodil och Alvedon. Många gånger. Exempelvis här, här, här och här. Det första inlägget här som jag skrev i februari 2009 ledde till att jag kallades en "självmordsbenägen bloggare" när min kritik kritiserades på ledarsidan i Göteborgs-Posten. Jag hade uppenbart trampat på en öm tå. Men apropå dagens nyhet vill jag alltså skriva ännu ett inlägg.

Antalet frågor om paracetamolförgiftningar har ökat med nästan en tredjedel, eller 28 procent, mellan år 2010 och och 2012. Det visar siffror från Giftinformationscentralen. Vad beror ökningen på? Mark Personne, medicinsk chef på Giftinformationscentralen, menar att en av de "avgörande" anledningarna till den stora ökningen är den ökade tillgängligheten. Från och med den 1 juli går det att köpa panodil på både ICA, Statoil och Pressbyrån.

Cecilia Bernsten på Läkemedelsverket menar att bara för att samtalen till Giftinformationscentralen ökat så innebär inte det att de faktiska förgiftningarna har ökat. Det har hon förstås rätt i. Därför vill jag påminna om Svenska dagbladets granskning som visar att tonårstjejer använder Panodil till allt från att lindra smärta, till att sova eller gå ner i vikt [sic!]. Så här skrev jag i februari 2012:
"Någon säker statistik kring självmord och förgiftningar är svår att få fram. Det tar nämligen flera dagar från det att någon har överdoserat paracetamol tills dess att de avlider - bara om man får motgift snabbt går förgiftningen att häva. Det gör att Rättsmedicinalverket som utreder de flesta självmorden saknar konkreta siffror, eftersom paracetamolet har hunnit gå ur kroppen när personen avlider. Socialstyrelsen har heller inga siffror, men Läkemedelsverket menar att de inte sett några tecken på att dödsfallen ökat sedan apoteksmonopolet avvecklades för drygt två år sedan. Psykiatrin delar inte Läkemedelsverkets bild, och Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm menar att självmordsförsöken med receptfria läkemedel ökade under 2010."
Paracetamol är den i särsklass vanligaste orsaken till förgiftning av tabletter och alkohol vid Södersjukhuset i Stockholm. Relativt många överdoser är en impulshandling i självskadesyfte, där personen tagit de tabletter som funnits till hands. Därför menar Giftinformationscentralen att tillgänglighet till Paracetamol spelar en avgörande roll, och kräver åtgärder. Minskade förpackningar, skärpt kontroll eller att receptbelägga vissa förpackningsstorlekar eller styrkor. Paracetamol är inte godis. Läs gärna Svenska dagbladets artikel från 2010, där de testar hur mycket panodil en vuxen människa faktiskt tål. Och där den forskaren Richard Sharp menar att Paracetamol aldrig godkänts som läkemedel om det lanserats idag. Det är en viktig text.

Återigen ser vi ett växande problem som inte möts med de kraftfulla åtgärder som vore behövliga. Jag hoppas att det bara är ett sammanträffande att den drabbade gruppen råkar vara unga tjejer.

Läs gärna Lindas inlägg i ämnet.

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: